За контакти: Понеделник - Петък от 9:00 до 17:00 часа

Медиите за проекта

www.tta.org - Одржана работилница “Принципи на етичко работење и нивна стандардизација“ (09.12.2015 Скопје)

IMG_20151209_121749    IMG_20151209_132125

Текстилното Трговско Здружение - Текстилен Кластер на Македонија ја идентификува потребата кај текстилните компании за организирање на инфо настан на тема “Принципи на етичко работење и нивна стандардизација” како резултат на зголеменото барање на европските партнери за сертифицирање на производните капацитети. Со цел поблиско запознавање со социјалните барања, заштитата и сигурноста на вработените како и делот на етичките стандарди Текстилниот кластер со поддршка на Министерството за економија во склоп на програмата за кластерска поддршка одржа работилница на оваа тема. Работилницата ги опфати следните теми: Принципи на етичко работење; Што претставува SEDEX, важност и процес на ревизија согласно барањата на стандардот; Што претставува BSCI, важност и процес на ревизија согласно барањата на стандардот; а беа пренесени и искуства од страна на компаниите кои веќе го имаат поминато процесот на сертифицирање.

Читај повеќе..

HDTV Канал Плус Телевизија: Текстилни компании од Македонија и од Бугарија презентираат колекции во Штип

Александра Ѓеорѓиева 28/11/2015

Недоволната конкурентност со странските фирми е една од причините за ситуацијата во која се наоѓа македонската текстилна гранка. Текстилниот кластер бара инвестирање во модернизација и подобра пристапност кон користењето средства. Имено, најголемиот проблем со кој се соочува текстилството во државата е работната рака, која од година во година се` повеќе се намалува и е од повозрасната структура на населението.

– Во секој бизнис има 3 параметри, а тоа се знаење, технологија и плата. Првите два треба да ги обезбеди државата бидејќи таа врши едукација, а третиот параметар за успешен бизнис го одредуваат работодавачите- истакна Венцислав Филипов, сопственик на конфекција.

– Ние одмна работиме со колегите од Македонија, конкретно со текстилниот кластер во Штип. Знаеме дека проблемите на фирмите од Бугарија и Македонија се еднакви. Најголемиот проблем е поврзан нормално со работната рака. Идејата е државите, како Бугарија така и Македонија да обрнат внимание на секторорт, бидејќи како кај нас така и кај вас тој сектор за жал не е приоритет на државите. Сепак, сакаме да покажеме на луѓето до Македонија дека бугарските и македонските фирми можат да работат заедно – изјави Јордан Беловодски, извршен директор на организација за текстилство, Република Бугарија.

Целта на оваа активност е да се подигне имиџот на текстилната индустрија преку заедничко претставување на колекции на текстилни компании од Македонија и Бугарија. Проектот придонесува да се оценат сегашните капацитети на индустријата за текстил и облека во пограничниот регион, како и да се развијат мерки кои ќе обезбедат реални решенија за надминување на проблемите на секторот.

Со цел градење регионален бренд, денес во Штип се одржа текстилен форум со пет македонски компании и исто толку бугарски текстилни компании.

See more: http://kanalplus.mk/текстилни-компании-од-македонија-и-од/

 

Канал 5 Телевизиjа: Регионален текстилен бренд

Конфекционерите од регионот решија да создадат балкански текстилен бренд , што ќе се носи со најпознатите модни имиња.

See more: http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=84579

 

ТВ Стар: Македонските и бугарски текстилци на иста мака.

Македонските и бугарски текстилци на иста мака. Работниците ќе им ги затворат фабриките
Напишано од  ТВ Стар Објавено во Штип Сабота, 28 Ноември 2015 16:59

Македонските и бугарски текстилци на иста мака. Недостигот на работници ќе им ги затвори фабриките:
„Млади луѓе не доаѓаат да работат во оваа индустрија, работното население ни старее“, рече Венцислав Филипов, член на Текстилен кластер на РМ.
Ваквата состојба во текстилството во двете држави, меѓу другото бил резултат и на односот на државата кон текстилната индустрија:
„И кај нас и кај вас, текстилниот сектор не е приоритет на државата. Ние се трудиме да се наметнеме, со што ќе обезбедиме корист за текстилните фирми“, кажа Јордан Беловодски, прет. на Ттекстилен кластер на РБ.
Производтсвото во една гранка, главно зависи од три фактори: знаење, технологија и плати. Првите две зависат од државата, третото од газдата:
„Мислам дека кога ќе се исполнат првиот и вторниот услов, ние ќе имаме поголемо производство и поголеми плати“, смета Филипов.
Дополнително, двата кластера очекуваат државата да ја тргне црната дамка од нивната индустрија:
„Најмалку што може да направи државата е да им каже на младите дека има иднина во текстилството и дека и во оваа бранша можат професионално да се надградат“, смета Беловодски.
Во македонската текстилна индустрија работат 42.000 работници или 42 отсто од вкупно вработените во индустријата, кои лани реализирале 16,6 отсто од вкупниот македонски извоз.
Во бугарската текстилна и индустрија за облека работат 113.000 луѓе или 20 отсто од вкупно вработените во индустријата, кои реализирале 12,6 отсто од вкупниот бугарски извоз.
- See more at: http://www.televizijastar.com/index.php/2013-12-12-17-26-39/item/6501-makedonskite-i-bugarski-tekstilci-na-ista-maka-rabotnicite-kje-im-gi-zatvorat-fabrikite#sthash.55bdKezG.dpuf

www.tta.org - Форум и Модна ревија во организација на ТТЗ-Текстилен кластер, 28.11.2015, Безистен Штип

12274194_1444505772229764_8834237016939263647_n         IMG_20151128_132743

Во одлична атмосфера и со над 120 гости, на 28 ноември 2015 година, во саботата вечерта во галеријата Безистен во Штип се одржа Модна ревија, на која посетителите можеа да уживаат во стотина модни парчиња облека од колекциите на компаниите: АСТИБО ФЕШН ГРУП, АМОР-КОМПАНИ, КУЛИ и ЛАРС од Македонија и ВИТАЛ, ПИРОС, НОВ СВЕТ, МАРТЕКС И СИЛВЕР ДЕЈ од Бугарија.

Модниот настан беше организиран од страна на Текстилниот кластер како завршна активност на пограничниот проект „Јакнење на капацитетите на текстилната индустрија во пограничниот регион преку учење на добри практики и имплементација на промотивни активности“, што се реализира во партнерство со Браншовата организација за текстил и облека од Ќустендил, Бугарија.

Настанот кој според добиените позитивни критики, долго ќе се памети, Текстилниот кластер го реализираше во соработка со професионалните Fashion Weekend Skopje и со логистичка поддршка од Општина Штип. За фризурата и шминката на моделите се погрижи салонот за убавина Силуете, Штип а за зголемување на расположението на гостите се погрижи винаријата Тиквеш.

На ревиите, во текот на денот, им претходеше и Форум во Штип, на кој

Читај повеќе..

boto-logo
Браншова организация за текстил и облекло

2500 Кюстендил, България,
ул. „Цар Освободител” № 168, ет.3